Webbplatsen Digin ska minska digitala utanförskapet

Pensionär Dator Lurar

För att öka tillgängligheten gentemot hela svenska befolkningen lanserar fyra myndigheter en gemensam webbplats, digin.nu, där de samlar information, verktyg och inspiration. 

 Vi hoppas att fler ska bli medvetna om att många webbplatser och appar inte är tillgängliga för alla användare i dagsläget, men att det finns verktyg och metoder för att se till att de blir tillgängliga, säger Magnus Larsson, generaldirektör på Myndigheten för tillgängliga medier.

Covidpandemin har accelererat den digitala utvecklingen men även skapat ett ökat gap mellan de digitalt delaktiga och inte digitalt delaktiga. 

I den senaste Svenska och internet-rapporten stod det klart att 6 procent av befolkningen inte använder internet. Bland pensionärer och personer med funktionsnedsättning är siffran mycket högre: 20 procent. Här kommer Digin.nu in som ska hjälpa företag och organisationer att öka den digitala tillgängligheten. 

Post- och Telestyrelsen (PTS), Myndigheten för digital förvaltning (DIGG), Myndigheten för delaktighet (MFD) och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är de fyra myndigheterna som ligger bakom webbplatsen. 

 Det räcker förstås inte att enbart ta fram en webbplats, men vår förhoppning är att Digin.nu blir en naturlig samlingsplats för alla aktörer som behöver fortsätta arbeta för att digitaliseringen ska inkludera flera, säger Lotta Hämäläinen, leveransledare för Digital identitet och inkludering på Myndigheten för digital förvaltning.

Källa: PTS

3 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng