Piteå röjer snö med IoT

Plogbil 960640

Piteå kommun utreder nu hur smarta sensorer kan effektivisera snöröjning och halkbekämpnining. Förhoppningen är bland annat mer skräddarsydda rutter och bättre resursfördelning.

– Projektet är en del i vår digitala utveckling. Tidigare har vi kört mycket förutbestämda områden men med den här lösningen får vi en helt annan flexibilitet och kan skapa mer skräddarsydda rutter. Det innebär att vi kan använda våra resurser där de bäst behövs, säger Micael Kemi, Gatuchef Piteå kommun.

I dagsläget kör Piteå kommun tre mätplatser för datainsamling om nederbörd, temperatur och luftfuktighet som används för att planera snöröjning och halkbekämpning. Men med hjälp av trådlösa sensorer och det kommunala elbolaget PiteEnergis sensornät finns möjlighet att i realtid mäta både nederbörd, snödjup och snökvalité.

Piteå kommun har ansvar för att röja snö och bekämpa halka på ungefär 400 kilometer gator och 120 kilometer gång- och cykelvägar. Både kommunen och PiteEnergi tror att sensorer och IoT kan göra Piteå mer hållbart och skapa mer framkomliga vägar.

– Vi ser en ökad efterfrågan på tillgång av data. Vårt sensornät kommer att vara en viktig möjliggörare för att kunna utveckla ett ännu smartare Piteå, säger Anders Ådemo, Marknadschef PiteEnergi.

Källa: Piteå kommun

21 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng