Pc-smekmånaden över efter pandemin

Person Tittar På Datorskärm

Pc-marknaden fortsätter att gå upp under helåret 2021, som en följd av pandemin. Nu har dock försäljningen nått sin topp, nästa år väntas den minska, enligt en prognos från IDC. 

– Marknaden har kommit förbi den punkt då efterfrågan peakade under pandemin, säger Jitesh Ubrani på IDC.

Covidpandemin har drivit på försäljningen av pc-enheter både i år och 2020. Tillväxten för 2021 förväntas landa på 13,5 procent, vilket innebär att marknaden kommer se en tvåsiffrig tillväxt två år i rad. Sammanlagt under 2021 kommer de totala pc-leveranserna att uppgå till 344,7 miljoner enheter.

Men trots att pandemin inte verkar vilja släppa sitt grepp riktigt än ser de allra brådaste dagarna på pc-marknaden ut att vara över. För under Q4 i år ser försäljningen ut att gå ned med 3,4 procent på grund av problem i leveranskedjan. En trend som ser ut att fortsätta, eftersom tillväxten förväntas gå ned nästa år, enligt IDC.

Tittar vi ur ett längre perspektiv är dock trenden positiv igen. Den kommande femårsperioden förväntas den genomsnittliga årliga tillväxten vara 3,3 procent. Drivande i tillväxten kommer bärbara pc att vara, medan surfplattor minskar i försäljning.

Källa: IDC

9 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng