Mer hemarbete och färre resor efter FHM:s råd

Sergels Torg

Resandet minskar för första gången sedan i somras, och fler väljer att jobba på distans sedan Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer. Det visar ny data från Telias mobilnät.

Vår data visar att svenskarna verkar fortsätta att ta till sig myndigheternas råd och rekommendationer, även om faktorer som väder, väglag och sjukdom också kan spela in. Det blir intressant att följa utvecklingen kommande veckor och se vilken effekt det får på jul- och nyårsresandet eller hemmajobbandet i början av nästa år, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.

Telia har genom anonymiserad rörelsedata via tjänsten Crowd Insights analyserat svenskars rörelsemönster före och efter de senaste råden från Folkhälsomyndigheten.

Analysen visar att andelen som jobbar på plats på kontor och arbetsplatser ökade hela hösten, fram till och med vecka 47. Vecka 48 och 49 förändrades beteendet och under vecka 49 var det 18 procent färre stockholmare på sina kontor jämfört med en normal vecka. Liknande siffror går att se i Västra Götaland och Skåne.

Färre resor

Även det inhemska resandet har sjunkit den senaste tiden, mellan vecka 49 och 46 minskade resor mellan regioner med 13 procent. När det gäller kommuner låg minskningen på 7 procent.

Man ser även att personer har rört sig mindre i diverse centrala områden under vecka 49 jämfört med vecka 46. På Hötorget och Sergels torg minskade aktiviteten med 13 procent mellan klockan 8 och 9 på morgonen, vid Göteborgs centralstation låg siffran på 19 procent.

Källa: Telia

15 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng