Ett samarbete med Dell

Dells väg mot hållbara transporter

Dell vill minska sitt CO2-avtryck vid transporter genom att erbjuda multipacks med fem eller åtta datorer per kartong, något som ska förenkla lagerhållning och spara både tid och energi. Dessutom finns fraktmöjligheter med tåg eller båt istället för flyg vilket, enligt Dell, går hand i hand med pandemins leveransproblem. 

För de flesta är det ingen nyhet att Dell går in hårt för att bli ett mer hållbart bolag, bland annat kan det handla om energisnåla datacenter samt datorer där man i produktionen använder bioplast från träd.

Nu satsar Dell även på att minska antalet transporter och CO2-avtrycken som de genererar. Kunder kan från och med nu köpa multipacks med en kartong innehållandes exempelvis fem Latitude-laptops eller åtta stationära datorer, istället för en enhet per kartong.

Vi erbjuder nu multipacks på pall och då ryms fler produkter per pall än med vår normala frakt. För stora företag som beställer hundratals nya produkter på en gång minskar vi antalet pallar rätt kraftigt och förenklar deras lagerhållning, samtidigt som det krävs färre transporter vilket minskar vårt CO2-avtryck, säger Katarina Kenne, hållbarhetsansvarig på Dell.

Kopplat till det här minskar även emballage och material till förpackningar, vilket innebär en reducerad mängd avfall att hantera för kunderna.

Det blir mindre material att packa upp vilket förhoppningsvis gör att våra kunder kan spara både tid och energi. Sedan står det i våra hållbarhetsmål för år 2030 att 100 procent av våra förpackningar ska vara av återvunnet material. I våra multipacks är i dagsläget 93 procent återvunnet, men till 2030 ska vi nå 100 procent.

Leveransproblem under pandemin

Covidpandemin har inneburit kraftiga leveransförseningar gällande all möjlig teknik, inte minst datorer. Det har lett till att många företag och organisationer nu agerar med mer framförhållning när de gör sina beställningar, vilket öppnar upp för alternativa, mer miljövänliga fraktsätt.

Katarina Kenne

Katarina Kenne, hållbarhetsansvarig på Dell.

Vi erbjuder nu billigare frakt via tåg eller båt, istället för flyg. Vi kan se att många företag det senaste halvåret gått över till större beställningar som sker mer sällan, därmed är det inte lika viktigt att leveransen är framme så fort som möjligt. Om vi flyttar frakten från luften till havet eller järnvägen minskar vi koldioxidavtrycket kraftigt.

Har vi lärt oss något från pandemin så är det att vi behöver bli bättre på att planera, och här passar miljövänliga transportsätt in väl.

Arbetet med att få till mer hållbara transporter går hand i hand med Dells tidigare nämnda 2030-mål. Utöver att alla förpackningar ska bestå till 100 procent av återvunnet material ska även över 50 procent av allt innehåll i produkter komma från återvunnet eller återanvänt material. Därutöver är det så att för varje produkt som en kund köper ska Dell återvinna en motsvarande produkt.

Inom allt vi gör på Dell finns våra 2030 moon shot-goals med. När dessa sattes visste vi inte alls hur vi skulle kunna nå dem, men det dyker upp nya vägar hela tiden så jag tror att vi kan klara det. Men för att lyckas krävs hjälp från våra partners och kunder. Om kunder inte lämnar tillbaka exempelvis datorer de köpt av oss kan vi inte gå i mål, så alla behöver dra sitt strå till stacken för att vi ska nå en cirkulär planet.

22 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Dell

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng