Bluff-sms sprids i ny våg – Polisen varnar

Virus 960640

Utseendet på sms:en kan variera, men handlar allt som oftast om att du har ett paket att hämta ut.

Polisen varnar för en ny våg av sms-bedrägerier. Sms:en innehåller en länk och säger att mottagaren har ett paket att hämta ut. Ett klick på länken startar ofta en nedladdning av appen FluBot.

– Vad du egentligen tankar ned är en skadlig kod som läser av och stjäl information, som inloggningsuppgifter och lösenord, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens sektion nationellt it-brottscentrum på Nationella operativa avdelningen.

I Black Week- och juletider är vi många som väntar på att få paket på posten. Ibland är det inte helt lätt att komma ihåg allt som beställts, en osäkerhet som kriminella vill utnyttja.

Polisen har gått ut med en varning om att många just nu får sms om att man har paket att hämta ut. Meddelandena ser ut att komma från exempelvis Postnord och DB Schenker, men kommer i själva verket från bedragare. Sms:en har en länk, och klickar mottagaren på länken startar ofta nedladdningen av appen FluBot.

Flubot är i själva verket en trojan som försöker stjäla känslig information på telefonen, och skickar därefter vidare sms med liknande länkar till mobilens kontakter.

– Den skickar iväg en ny serie sms till alla dina kontakter. Så inte nog med att du smittas, utan vad som sker är att alla dina kontakter får likadana sms. En sådan här kedjebrevsvåg når miljontals människor världen över. Därför räcker det med att var tusende eller tiotusende går på det för att bedragarna ska berika sig rejält. För dem kostar det ingenting eftersom det är du och jag som skickar sms:en vidare, säger Jan Olsson.

Appen går sedan inte att radera, så för att få den att försvinna helt behöver telefonen fabriksåterställas. Polisen uppmanar nu alla att aldrig klicka på länkar om man är osäker på var de kommer ifrån.

Källa: TV4, Aftonbladet, Polisen

6 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Polisen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng