Schrems II får Lilla Edet att planera för molnfri framtid

Med en tydlig plan för att säkra sina viktigaste funktioner förbereder sig Lilla Edet för att driva kommunens verksamhet utanför molnet. GDPR och Schrems-domen är inte de enda juridiska begränsningarna att ta hänsyn till.

– Vi följer noga frågan om Schrems och överföringar till tredje land för ingen vet ju riktigt var det här kommer ta vägen. Det är en stor fråga för oss, både när vi planerar att skaffa nya system men också för hur vi ska hantera informationen i våra befintliga system, säger Kim Borg, it-chef i Lilla Edets kommun.

Hur jobbar ni runt osäkerheten?

– Vi diskuterar vad det skulle innebära att arbeta utan molnet och tar fram planer och möjliga scenarios för hur vi ska agera i sådana fall. Vi försöker också skaffa oss mer kunskap om hur vi driftsätter om det skulle bli verklighet.

– Vi har kommit fram till att de viktigaste funktionerna är att kunna skicka extern och intern e-post, kommunicera via videosamtal, och att dela filer och dokument. Det är grunden för att kunna arbeta, som vi löser med hjälp av planen och våra andra förberedelser.

Vilket är det mest troliga scenariot?

– Det är jättesvårt att svara på innan vi vet var juridiken tar vägen i de här frågorna. Vi vill ju gärna se ett juridiskt klargörande när det gäller de amerikanska respektive europeiska lagarna, och möjligheterna att fortsätta använda de tjänster som finns i molnet idag. Jag har samtidigt svårt att tro att de starka marknadskrafterna skulle försätta oss i en situation där vi behöver driftsätta vår alternativplan.

Ser du fler juridiska utmaningar än Schrems-domen?

– Det finns ytterligare lagar i USA som begränsar vår användning av molntjänster, och som bland annat ger amerikansk underrättelsetjänst tillgång till material som tillhör amerikanska bolag. Det finns med andra ord mer än Schrems och GDPR som det är viktigt att begrunda och ta ställning till.

Vilken lösning hoppas du på?

– Att allt det här mynnar ut i nya överenskommelser mellan USA och EU. Det är min förhoppning och någonstans är det väl också det mest troliga. Då kan vi fortsätta jobba med de möjligheter som molnet erbjuder för den fortsatta digitaliseringen. Men allt det här får framtiden utvisa.

30 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng