Realtidsdata ska ge bättre produktion på Abdon Food

Med en komplett molnbaserad plattform på plats kan medarbetarna på Abdon Food, som bland annat äger varumärket Finax, få en smidigare arbetstillvaro. Nu handlar det  nästa stora steget om att koppla ihop produktionen med den nya it-lösningen för en smartare produktion.

– Vi har de senaste två åren lagt en teknisk plattform som ska göra att vi får en helt Azure- och Office 365-baserad it-miljö, för att alla våra användare ska kunna nå det de behöver när de behöver det, utan en massa krångel, säger Michael Jörgensen, it-chef på Abdon Food.

Hur långt har ni kommit?

– Vi flyttar nu upp de sista servrarna i Azure och alla använder Office 365, och varje användare har olika licenser beroende på vilken nivå de är. Det är förändringar som syns i ett användarperspektiv. Samtidigt håller vi på att lägga ut vår drift och support hos vår leverantör.

Vilka blir vinsterna?

– Nöjda användare, så att de inte tänker på it som ett problem. Nästa steg blir ju att införa nya, och kanske oväntade lösningar, för verksamheten.

Som att koppla ihop OT-verksamheten med er it?

– Ja, det här med att ha OT på ena sidan och it på andra, så tycker inte jag att det ska vara, utan dessa bitar hör ihop. Det ska inte vara någon skillnad mellan dem. Vi vill kunna koppla ihop våra programmerbara styrsystem i våra nätverk på ett säkert sätt. Då har vi en teknikplattform som vi har koll på och som fungerar bra, samtidigt som produktionen kan börja leverera mätdata till den överordnade plattformen. Vi vill samla in så mycket vi bara kan.

Som vad då?

– Det är alltifrån hur temperaturen eller fukthalten i våra silos är, till hur många kanelbullar vi producerar i timmen. Det hade vi velat få ut i realtid så att vi kan sätta upp skärmar ute i fabrikerna där det går att se hur maskinerna presterar och hur vi ligger till i förhållande till det förväntade produktionsmålet.

Michael Jörgensen, It Chef, Abdon Food

Michael Jörgensen, it-chef, Abdon Food.

Hur nära är ni den verkligheten?

­– Vi är igång och har maskiner uppkopplade, och vi kan samla in mätdata för att få en överblick över hur linjerna fungerar. Vi har ett projekt där vi tittar på hur effektivt vi använder maskinerna så att vi får ett hum om hur mycket kapacitet vi har, hur kvaliteten är och hur mycket av det som vi producera vi är tvungna att kassera.

Vad blir de stora vinsterna med ett sådant här sömlöst system?

– Det kommer gå mycket snabbare att fånga upp om det är något som inte går mot det mål som är uppsatt, och där vi kan titta på om det är kvalitet eller andra avvikelser som påverkar för att förstå varför. Och därefter snabbare kunna sätta in åtgärder.

Det låter som en spännande resa?

– Det är det verkligen. Det är det här som är det roliga och här vi kan göra stor skillnad.

5 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng