Nätfiske via mobiler slår mot energisektorn

Energibolag Phishing

Phishing via mobiler är ett kraftigt ökande hot för energisektorn. Under första halvan av 2021 ökade nätfiskeförsöken mot mobila enheter med 161 procent, visar en ny rapport.

När verksamheter inom energisektorn moderniseras och blir mer beroende av mobila enheter och tjänster i molnet uppstår helt nya säkerhetshot. Insikterna från vår rapport kan vara en god hjälp i arbetet med att skydda sig från hot som kommer från användningen av osäkra appar på mobiler, säger Sara Fernholm, partneransvarig för Norden på Lookout, företaget som genomfört rapporten.

Den nya rapporten från Lookout baseras på data från över 200 miljoner enheter och 150 miljoner appar. Lookout har funnit att 20 procent av alla anställda på företag inom energisektorn har blivit utsatta för nätfiskeförsök under det första halvåret i år. Och 17 procent av alla cyberattacker mot mobiler har verksamheter inom energibranschen som mål.

Samtidigt har 7,6 procent av alla mobiler inom energisektorn utsatts för nätfiskeförsök via appar, vilket är en nästan dubbelt så hög siffra som snittet för andra sektorer. Siffrorna gör energibranschen till den mest utsatta för attacker från cyberkriminella och statsunderstödda hackargrupper.

Vi rekommenderar alla verksamheter att utbilda anställda om riskerna med nätfiske och att skaffa sig säkerhetssystem som skyddar deras mobila enheter mot attacker, säger Sara Fernholm.

Källa: Lookout

8 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng