Microsofts senaste virtuella steg: avatarer i Teams

Microsoft Avatarer I Teams3

Snart kommer du kunna skapa en avatar och låta den bli ditt ansikte utåt i alla Teamsmöten. Det är enligt Microsoft ett av de första stegen mot bolagets satsning på metaversum för företag.

– Du kan välja hur du vill framställa dig själv på mötet, om det är som en avatar eller som dig själv. Vi kommer kunna tyda dina munrörelser för att animera avataren för att skapa upplevelsen om att du är närvarande och där med avataren, säger Katie Kelly, principal product manager för Microsoft Mesh, enheten på Microsoft som står för den huvudsakliga utvecklingen av avatarer och metaversumet.

Nyheten om avatarer i Teams bara en dryg vecka efter att Facebook, numera Meta, meddelat om sina planer om att konstruera ett så kallat metaversum (metaverse på engelska), som i mångt och mycket ska fungera som en stor parallell digital värld, där du kan göra allt från att spela spel till att arbeta.

Funkar utan VR-glasögon

I början av 2022 planerar alltså Microsoft att göra in delar av Mesh i Teams, och därmed göra det möjligt för användaren att skapa och använda en avatar i sina videomöten. Ett av skälen tycks bland annat vara att motverka vår förmåga att hålla lågan uppe i videomöten.

Teamsmesh

Ett videomöte med en avatar.

– Alla har slagits av en sorts videomötes-trötthet den senaste tiden. Efter 30-40 minuter har det varit svårt att hålla fokus och vara engagerad, säger Nicole Herskowitz, chef för Microsoft Teams.

Avatarerna kommer att gå att använda även utan VR-glasögon i både 2D och 3D, och utan att kameran slås på. Samtidigt kommer en integrerat AI-lösning att lyssna på din röst och söka efterlikna den på din avatar.

Metaversum för företag

På sikt har Microsoft en vision av att skapa ett metaversum för företag, med tekniken från Mesh och där Teams är arenan där alla möts, och där externa bolag ska kunna bygga sina egna virtuella rum. Metaverse-projektet får sitt första stora startskott under första halvan 2022.

– Målet är att du då ska kunna gå in i en värld och samarbeta med hjälp av verktyg från Microsoft, säger Katie Kelly.

Microsoftmetaverse

Ett rum i Microsoft Teams-universum.

Källa: The Verge

 

4 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng