Mediamarkt utsatt för ransomware-attack

Mediamarkt Ransomware

Mediamarkt har drabbats av en stor ransomware-attack. Hårdast drabbat är Tyskland där bolagets servrar är placerade, men även svenska varuhus är påverkade.

– Attacken slår mot Mediamarkt Saturn Retail Group och de olika landsbolagen där Sverige är ett av dem, säger Magnus Håkansson, vd för Mediamarkt i Sverige, till Expressen.

Mediamarkt hålls nu gisslan av hackare som krypterat bolagsinformation och kräver en lösensumma för att låsa upp datan. Tyskland, Nederländerna och Belgien har drabbats hårdast, där har personal uppmanats att koppla ur kassaapparater från nätet och inte starta om systemen.

I Sverige kommer butikerna och e-handeln fortsatt vara öppna för kunder tills vidare.

 Vi ska upprätthålla försäljningen tills vidare, både i butik och online, och vi kommer värna om att tillfredsställa kunderna maximalt trots de problem som vi kan ha. Så vi kommer vara noga med att informera om vi inte kan fullfölja kampanjer. I värsta fall får vi göra tillfälliga avbräck eller kompromisser, om vi inte klarar att leva upp till normalt produktflöde, säger Magnus Håkansson, till Expressen.

Det är ännu okänt om kunduppgifter kan ha läckt ut. Det är också oklart vilken lösensumma det rör sig om.

Tidigare i år drabbades livsmedelsjätten Coop av en stor ransomware-attack. Då tog sig angriparna in via mjukvaruleverantören Kaseya.

Källa: Expressen, Bleeping Computer

9 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Mediamarkt

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng