Matfrakt med drönare i Halland

Drönare, Region Halland; Drönare I Luften Med Maten; Mat Från Restaurang Hygge

Drönaren med mat från Restaurang Hygge i Halmstad.

Den första kommersiella drönarflygningen i Sverige har ägt rum i Halland. Leveransen bestod av mat från Restaurang Hygge i Halmstad som fraktades till Tylösand strand.

 – Det har jobbats länge för att få igenom den här testflygningen och att vi fått tillstånd och kunnat genomföra flygning, ser vi som ett stort genombrott. Med det här testet vill vi belysa behovet av och möjligheterna som finns med smart mobilitet och nya hållbara transportmetoder, säger Jimmy Sandberg, strateg på Region Hallands näringslivsavdelning.

Sänkta kostnader och minskat klimatavtryck

Utöver drönare som flygs av privatpersoner, har drönare använts till att transportera till exempel hjärtstartare och annan medicinsk utrustning, bland annat i Västra Götalandsregionen.

Men i takt med att e-handeln växer är det många som ser fördelarna med drönartransporter, som både kan innebära sänkta kostnader och en minskad klimatpåverkan.

– Halland är ett logistiskt nav och eftersom vi fokuserar på en hållbar och fortsatt funktionell och tillgänglig framtid, är det viktigt för oss att lyfta fram och möjliggöra utveckling inom områden som till exempel smart mobilitet. Vi vill också fokusera på tekniska lösningar som bidrar till att utveckla vår landsbygd, säger Bo-Josef Eriksson, regional utvecklingsdirektör på Region Halland.

Halland Tech meet

Senare i höst arrangerar Region Halland eventet Halland Tech meet, där det kommer finnas inslag av smart mobilitet. Jimmy Sandberg hoppas att denna första flygning ska inspirera till fler innovativa samarbeten mellan till exempel region, näringsliv och forskning.

– Vi ser redan idag ett stort intresse från flera företag här i regionen att delta i det fortsatta projektet och testa drönarflygningar för egna leveranser, säger Jimmy Sandberg.

Källa: Invest in Halland

1 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Region Halland / Solkatt/bsfxmedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng