Datadrivet och hyperkonvergerat på Kongamek

Kongamek

Kongamek tillverkar och säljer vagnar, och it har här kommit att bli en alltmer vital del av verksamheten. Hyperkonvergerat, säkerhetsutbildningar och en mer datadriven produktion är några av fokusområdena just nu. 

Fakta om Kongamek

Kongamek har sitt huvudkontor i samhället Konga, där de är cirka 110 anställda, men de har även en produktionsenhet och dotterbolag i Anderstorp, ett säljkontor i Tyskland samt ett dotterbolag som tillverkar designmöbler.

Familjeföretaget Kongamek växer stadigt i både omsättning och antalet anställda, vilket den senaste tiden har ställt ökade krav på it-delen av företaget. I somras investerade man därför i den hyperkonvergerade lösningen Azure Stack HCI.

För oss är driftsäkerhet prio ett, så fort en maskin ligger nere i början av produktionskedjan stoppas hela förloppet. Därför har vi valt att ha driften i vårt eget serverrum. Men nu kan vi lägga vissa saker i molnet och vissa saker hemma i vårt eget datacenter. På så sätt får vi en redundans ifall något går fel, det går snabbare att komma igång igen, säger Freddie Börjesson, it-manager på Kongamek.

Utöver driftsäkerheten är en annan utmaning säkerhetstänket hos de anställda. Ett mer digitaliserat företag innebär även mer risker för misstag. Här försöker Kongamek utbilda all personal med tillgång till epost enligt ett security awareness-program från Nimbler. Två gånger i månaden får de anställda göra en fem minuters utbildning i hur de bör tänka och agera när de exempelvis får mail med bifogade länkar.

Vi skickar även ut simulerade attacker för att se hur folk agerar. Klickar någon på en länk får vi prata med personen för att lära dem hur de bör göra nästa gång. Vi har märkt att det blivit en snackis i lunchrummet och att medvetenheten ökar.

Sedan har vi ju spamfilter och ATP som blockar vissa mejl men ibland slinker något igenom. Då är det viktigt att våra medarbetare vet hur de ska agera.

Smartare montering

Men digitalisering för medarbetarna handlar inte bara om ett ökat säkerhetstänk. Sedan en tid tillbaka plockar de anställda i monteringsdelen av företaget ordrar med handdator istället för papper. På skärmar finns även videoinstruktioner hur ordrarna ska packas.

Det hjälper oss både att packa rätt och minimera risken för fel. Det kan vara kostsamt att skicka en order till kund där något saknas eller har tagit skada på vägen. Dessutom minskar vi personberoendet då alla kan lära sig hur man gör, det blir lätt att göra rätt.

Vad blir nästa steg?

Vi behöver bli mer datastyrda i produktionen. Jag ser att vi framöver har sopkärl med sensorer på sig så vi ser när de ska tömmas. Och istället för att en truckförare väntar på en lastbil som inte dyker upp vid ett visst klockslag, skulle det kunna skickas en notis till personalen när lastbilen faktiskt kommer.

Vi borde också kunna få ännu mer input från maskiner än vad vi har idag. Om en maskin stannar så borde vi kunna se varför. Ser vi ett återkommande mönster där kanske vi kan göra något åt problemet i ett tidigare skede än vad som är fallet idag. Så vi har många idéer för hur vi kan skapa en smartare produktion framöver och ta datadrivna beslut istället för beslut på rutin och magkänsla. 

17 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Kongamek

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng