AI och drönare gör skogen grönare

Skogsdatalabbet

Med drönare och AI driver Nationellt skogsdatalabb utvecklingen mot ett mer hållbart skogsbruk. Nu har Vinnova investerat fyra miljoner som bland annat kommer att användas för att öka kunskaperna om stormar och angrepp av skadedjur.

– Det här är ett jätteroligt besked men också ett erkännande skogsdatalabbet fått från Vinnova. Tillgång till nya datakällor och digital innovation som ligger i framkant håller på att ge skogssektorn ett riktigt lyft. Nu får det ytterligare en rejäl skjuts framåt och kommer ge konkret nytta för klimat och skogssektorn, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.

Vinnova investerar fyra miljoner för att utveckla verksamheten på Nationellt skogsdatalabb, som drivs av bland annat Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet.

Granbarkborre och stormar

Skogsdatalabbet arbetar med skogliga data som tagits fram med flygburen laserskanning, satelliter, drönare och fältinventeringar. Den insamlade informationen ska erbjuda skogssektorns aktörer konkret nytta för effektivisering och ökad miljöhänsyn.

Med hjälp av bland annat nya data och artificiell intelligens kan skogsdatalabbet nu fokusera på att hantera skogsskador från granbarkborre och stormar, men också på ett mer klimatsmart skogsbruk.

Nationellt skogsdatalabb är en nationell resurs som ska öka tillgängligheten och användningen av data om skogen. Rymdstyrelsen och Rymddatalabbet är exempel på partners.

Källa: Skogsstyrelsen

12 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng