Sväljbar kamera och AI får människor att äta rätt

Korg Med Mat

Genom att svälja en kamerakapsel kan AI mäta din matsmältning. I ett nytt projekt på Örebro universitet forskar man nu på området som ska hjälpa människor att äta rätt. 

– Kapseln med kameran som går att svälja finns redan. Den används för att undersöka delar av tarmen som är svåra att komma åt på annat sätt. Dagens tester baseras mest på avföringstester. Då får vi bara veta vad slutresultatet blir men inte vad som har påverkat det på vägen, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi vid Örebro universitet.

Precision Nutrition Innovation Arena, PNI, heter arbetet där Örebro universitet är koordinator. Här ska forskarna titta på att anpassa kost och näringsintag utifrån individuella skillnader i matsmältningssystemet. Det första projektet inom PNI rör en kamerakapsel, även kallad en ätbar biosensor, som samlar in data och analyserar matsmältningen i tarmen med hjälp av AI. 

Utöver Örebro universitet deltar även ett antal företag i arbetet som ska nyttja tekniken för att testa nya produkter. Det kan bland annat handla om nya växtbaserade proteiner för att minska vår köttkonsumtion, samt kosttillskott, exempelvis probiotika. 

– I framtiden kan kameran vara en hjälp för konsumenter. I första steget är det intressant för människor med tarmåkommor, där nedbrytningsprocessen i tarmen spelar en viktig roll. De kan få ledtrådar till hur de ska ställa om sin kost för att må bättre. I nästa steg kan det vara en produkt för gemene man, säger Robert Brummer.

Precision Nutrition Innovation Arena har precis fått finansiering av Vinnova på 12,5 miljoner under 2,5 års tid. 

Källa: Örebro universitet

4 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonDigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng