Ökad efterfrågan på begagnad elektronik

Begagnade Datorer Ökad Efterfrågan

Efterfrågan på begagnad elektronik har ökat efter pandemin. Det kan bero på ett antal olika saker, såsom en ökad miljömedvetenhet, långa leveranstider på nya produkter och att företag behöver spara pengar.

 När anställda börjar komma tillbaka till kontoren är det många företag som ser till att byta ut elektronik som blivit daterad under pandemin. Den ökade efterfrågan på återanvänd it-utrustning kan delvis bero på att pandemin inneburit långa leveranstider på nya produkter samt att företag behöver spara pengar, säger Jonas Carlsson, vd på Inrego.

Det cirkulära it-bolaget Inrego, som varit branschen över 25 år, köper använd it-utrustning från både företag och offentlig sektor och säljer det sedan vidare.

Bolaget har sett ett ökat intresse för begagnad elektronik de senaste månaderna. Det ser man som ett tecken på att allt fler har fått upp ögonen för vilken miljöpåverkan som elektronik har, samt vilka ekonomiska och miljömässiga fördelar som begagnad elektronik kan innebära.

 Elektronik har mycket större klimatpåverkan än många tror och kräver stora mängder naturresurser vid tillverkningen. Vi måste därför se till att förlänga livstiden på det vi redan har producerat, säger Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead på Inrego

Enligt siffror från Avfall Sverige krävs det 1 200 kilo avfall och 280 kilo koldioxid att producera en ny dator. Förra året gav Inrego nytt liv åt över 350 000 it-produkter.

15 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng