Ny AI-handbok ska göra vården datadriven

Sjukvård Röntgen Ai

En ny handbok ska få organisationer inom hälso- och sjukvård att använda AI och datadrivna arbetssätt för att effektivisera vården. Handboken är resultatet av ett samarbete mellan bland annat AI Sweden, Vinnova och Region Halland.

Att transformera den svenska sjukvården så att den erbjuder en mer informationsdriven, personaliserad och skalbar vård med stöd av AI är ett högst angeläget strategiskt initiativ. Resultatet blir att sjukvårdens resurser effektiviseras och vårdpersonalens arbetsmiljö förbättras, vilket på sikt ger våra invånare en bättre hälsa, säger Johanna Bergman, Head of Project Portfolio på AI Sweden. 

I handboken förklaras beprövade lösningar hur man med hjälp av ett datadrivet arbete kan skapa värde för patienten. Bland annat hantering av regelverk, personlig integritet och ledarskap beskrivs.

Handboken är baserad på erfarenheter från vårdaktörer som redan har gjort en AI-implementeringsprocess och ska på så vis göra att andra kan följa efter och slippa börja från grunden. 13 experter inom olika områden är medförfattare, en av dem är Markus Lingman, överläkare på Region Halland och utnämnd till årets AI-svensk 2020.

För att kunna ge den vård som våra invånare förväntar sig och bör få så behöver vi nyttja data på ett sätt som vi idag inte är vana vid. Vi behöver sträva mot förebyggande precisionssjukvård för individen och angripa sjukdomar innan de eskalerar. Denna förändring minskar både lidande och resursbehov, men kräver ledarskap, beslutsamhet, samordning och förmågor att förutspå risk.

Det är här AI kommer in i bilden. Handboken beskriver på ett konkret sätt hur vården kan utvecklas bland annat genom att dra fördel av AI – obligatorisk läsning för vårdpersonal så väl som beslutsfattare, säger Markus Lingman.

Utöver AI Sweden, Vinnova och Region Halland har även SKR, Högskolan i Halmstad och Karolinska universitetssjukhuset deltagit i genomförandet av handboken.

Källa: AI Sweden

6 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng