Facebook byter namn till Meta och anställer 10 000

Metaverse, Facbook, En 3D Bild På En Kille Med Vr Glasögon

Storbolaget Facebook, som bland annat äger Facebook och Whatsapp, byter namn till Meta för att spegla sitt projekt om ett metaverse, som är en stor virtuell värld. Europa, med sin breda marknad, har identifierats som en lämplig plats för utvecklingen och bolaget siktar därför på 10 000 nya medarbetare de kommande 10-15 åren.  

– Metaversumet har potentialen att hjälpa oss låsa upp nya kreativa, sociala och ekonomiska möjligheter. Och européer kommer att forma det redan från start, skriver Facebook i en bloggpost.

Mark Zuckerberg har varit en ledande röst för ett metaverse, som är en sorts virtuell värld där människor kan arbeta, umgås och spela spel med hjälp av ett VR-headset. Bolaget tar dessutom ytterligare ett steg i den riktningen genom att döpa om huvudbolaget till Meta, som alltså då äger själva plattformen Facebook, Whatsapp, och Instagram, bland annat. 

Kräver specialiserade ingenjörer

Skälet att investera i Europa är enligt Facebook att här finns en stor konsumentmarknad som tillsammans med universitet och talanger i världsklass kan hjälpa till att utveckla metaversumet. De nya jobbet sägs kräva ingenjörer med unika specialkunskaper.

I det mångaåriga projektet har Facebook lovat att samarbeta med andra aktörer och har nyligen investerat 50 miljoner dollar i ideella organisationer för att hjälpa bygga upp ett ansvarsfullt metaverse. 

Vill skifta fokus från kritik

Kritiker har menat att dessa nyheter fungerar som ett sätt att ta bort fokus från kritiken från visselblåsaren Frances Haugen, projektledare för ett integritetsteam på Facebook, om att bolaget länge vetat att Instagram påverkar tonåringars välmående, utan att dela med sig av den informationen.

Parallellt har Facebook dessutom blivit dömda att betala 50 miljoner pund av UK's Competition and Market Authority, CMA, efter att bolaget ska ha brutit mot regler gällande spridningen av det GIF-verktyg som idag finns i de flesta sociala medier-appar. Facebook har tillbakavisat anklagelserna. 

Källa: BBC, The Verge

21 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng