Chattbot som studievägledare på Realgymnasiet

Lärande i Sveriges konceptchef Lena Tamme (t.h.) berättar om skolbolagets nya chattbot.

Realgymnasiet har implementerat en chattbot som svarar på presumtiva elevers frågor om utbildningen. Utöver att botten är tillgänglig dygnet runt och avlastar skolans studio- och yrkesvägledare, ger frågorna också skolan bra kunskap om vad kommande elever vill veta och vad de efterfrågar.

– Vi har precis utvecklat en chattbot som ska hjälpa oss med studie- och yrkesvägledningsfrågor för elever som besöker oss på webben, och som är nyfikna på Realgymnasiet. Vi började arbetet för mindre än ett år sedan och botten har nu varit live i några veckor, säger Lena Tamme, konceptchef, Lärande i Sverige.

Kan ni redan nu se att ungdomarna söker sig till den?

– Ja, vi kan se användarbeteenden och vi kan se frågor som de ställer och är nyfikna på. Det kanske inte alltid är de frågor vi tror att de ska ställa, men desto mer lär vi ju oss av det. Vi kan se vilka tider på dygnet som de vill ha hjälp, till exempel och det inte mellan klockan 8 och 17 när våra vanliga yrkesvägledare arbetar. Det är spännande att kunna hjälpa dem, närsomhelst och varsomhelst.

Vilka är de vanligaste funderingarna?

– De frågar till exempel om det går att bli veterinär genom att läsa hästutbildningen, om finns det matkort på skolan, eller hur långt det är mellan Vallentuna och skolan i Liljeholmen.

Det låter som att den har kommit igång och kanske blir bättre med tiden?

– Ja, den ska bli allt smartare. Den är inte så smart än så länge, men ju fler frågor den får desto mer arbetar AI:n som ligger bakom och desto bättre blir den.

Och vad är det huvudsakliga målet med chattbotten?

– Att hjälpa oss att förstå resan i våra elevers beteende, så att vi ska fånga upp dem bättre. Om de inte får svar som de är nöjda med, kan de lämna sina kontaktuppgifter och så går frågorna direkt till teamet med studie- och yrkesvägledare. Därefter kan vägledarna kontakta eleverna. Det är jättekul att kunna fånga upp sökande på ett sätt som vi inte har gjort tidigare.

Vad är nästa steg?

– Nästa steg är att skapa en chattbot för att stödja våra medarbetare och kollegor med frågor de har kring vår digitala lärmiljö, säger Lena Tamme.

Realgymnasiet

Realgymnasiet finns på 22 orter i Sverige, från Malmö till Luleå, och har program i alltifrån el och energi till hotell och turism.

Realgymnasiet är en del i Lärande i Sverige som också bedriver bland annat förskolor.

5 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng