Bolagsverket använder blockkedja för verifiering

Bolagsverket Blockkedja

Bolagsverket har fått regeringsuppdraget att utveckla en verifieringstjänst för företagsinformation. Tjänsten bygger på blockkedjeteknik och syftet är att företagare ska ha möjlighet att samla in, hantera och dela data om sitt företag på ett enkelt sätt.

 – Vi är väldigt glada att vi fått det här uppdraget av regeringen. Utifrån regeringens ambitiösa mål att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter ser vi fram emot att ta det här arbetet vidare och bidra till att skapa en bättre vardag för Sveriges företagare. Det följer helt vår vision om ett näringsliv där företagsinformation flödar fritt och skapar värde för samhället, säger Patrick Eckemo, chef för digitaliserings- och innovationsavdelningen på Bolagsverket.

Syftet med verifieringstjänsten är att företag enkelt ska kunna samla in och hantera relevant data och göra den tillgänglig. Det finns idag ett behov för företag att hämta och lämna information som rör verksamheten till bland annat myndigheter, exempelvis kan det handla om F-skatt, finansiell information eller olika sorters tillstånd. För kunder till dessa företag ligger också ett värde i att kunna ta emot och värdera denna data för att kunna göra trygga affärer. 

I den nya blockkedjebaserade tjänsten ska företag kunna samla all info och tillgängliggöra den för de som behöver den. Datan ägs av företaget och uppdateras i realtid vilket ska kunna leda till minskad administration samt ökad trygghet och transparens.

– Idag finns mycket information kopplat till företag men den kan vara svår att överblicka. Med verifieringstjänsten kan information som rör företaget samlas och enkelt visas upp. För företagaren innebär detta att denne sätts i centrum och kan hämta den information den behöver på ett ställe, istället för att gå till respektive myndighet eller utgivare. Kunder till företaget kan sedan lätt överblicka och värdera informationen för att se att de gör affärer med en trovärdig motpart.

Uppdraget ska redovisas för regerinskansliet senast 31 mars 2023.

Källa: Bolagsverket

7 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng