AI förutspår extremväder två timmar framåt

Ai Förutspår Extremväder

Forskare har tagit fram en AI som kan förutse vädret de kommande två timmarna. I och med klimatförändringarna kan kortsiktiga väderprognoser bli allt viktigare.

Extremväder får ibland katastrofala konsekvenser, och det kommer bara bli vanligare i och med rådande klimatförändringar. Bättre kortsiktiga väderprognoser kan göra människor säkrare och tryggare, säger Niall Robinson från Met Office.

Forskare på AI-företaget Deepmind och University of Exeter har gått ihop i ett samarbete med Met Office, Storbritanniens nationella vädertjänst, för att bygga det nya AI-systemet.

Traditionellt brukar man i prognoser förutse vädret sex timmar till två veckor framåt i tiden. Det här AI-systemet gör mer exakta, kortsiktiga förutsägelser som även innefattar stormar och översvämningar.

AI-systemet har lärt sig att identifiera mönster i nederbörd med hjälp av brittiska radarkartor från 2016 till 2018. Sedan testades det mot kartor från 2019 och det visade sig att systemets prognoser var korrekta i 89 procent av fallen.

Det är väldigt tidigt i forskningen men testet visar att AI kan göra att meterologer behöver spendera mindre tid på att gå igenom ständigt växande mängder data. Istället kan de fokusera på att bättre förstå vilka konsekvenser som följer med prognoserna.

Detta kommer vara vitalt för att mildra negativa effekter av klimatförändringarna, att kunna anpassa sig efter nya vädermönster och potentiellt rädda liv, säger Shakir Mohamed från Deepmind. 

Källa: BBC 

1 oktober 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng