Sveriges första 3D-printade hus

Sveriges Första 3D Printade Hus

Sverige har fått sitt första 3D-printade hus. Det är 24 kvadratmeter stort och krävde 2,7 kilometer betongutskrift. Framöver ska tekniken kunna minska både kostnader och byggtid. 

– Visionen är att förändra bostadsmarknaden. Vi vill printa billiga hus åt alla, säger Tobias von Haslingen, projektledare på företaget Concreteprint.

Tidigare i år blev ett nederländskt par de första i Europa att flytta in i ett 3D-printat hus. Med stöd av Energimyndigheten står nu det första svenska 3D-printade huset klart.

Tanken är att 3D-teknik framöver ska kunna minska både kostnader och byggtid, samt kunna ge större designfrihet och minska materialåtgång.

– Jag tror att det här är ett av sätten som vi kommer kunna robotisera framtidens byggbransch, säger Tobias von Haslingen.

Det första huset kommer användas som utställningshus i Tumba. Nu arbetas det på att förfina tekniken för att kunna industrialisera den. Om allt går som önskat ska en ny printer, som kan skriva ut hus som är 20 x 15 x 10 meter, vara klar i början av 2022.

– Den nuvarande prototypen har en del svagheter rent produktionsmässigt. Så med den nya printern är förhoppningen att vi kommer kunna skriva ut mycket fortare. Min målsättning är att printa 100 hus de närmsta tre åren, säger Tobias von Haslingen.

Källa: SVT

14 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Press

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng