Sensorer för nöjda djur i lantbruket

Får Sensorer

Kan en kombination av datorseende och sensorteknik ge nöjdare djur inom lantbruket? Det undersöks nu i en avhandling vid Umeå universitet.

Jag vill veta mer om djur och hur man sköter dem för att göra både bönder och djur mindre stressade. Jag är intresserad av att utveckla teknik som ökar automatiseringen av beteendeövervakning och välfärdshantering, säger Keni Ren, doktorand på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik.

Uppmärksamheten kring välmåendet hos djur i djurparker och lantbruk ökar runt om i världen. Det har lett till strängare lagstiftning och ökade krav att få till bättre standarder för djurs välbefinnande. 

Doktoranden Keni Ran ska nu undersöka om ny teknik kan hjälpa djur att må bättre. Precisionsdjurhållning innebär att man använder exempelvis sensorteknologi för att mäta och övervaka djurens produktion, miljöpåverkan och hur de mår.

Keni Rans sensorfusionssystem har identifierat och spårat enskilda djur för att analysera deras aktiviteter och sociala beteende. Beteenden hos får i ladugården har detekterats genom infraröda strålningskameror och tredimensionella datorseendetekniker. Hennes system har även visat sig vara lika bra som en mänsklig expert på att identifiera enskilda björnar baserat på bilder. Systemet kan nästintill exakt ge enskilda djurs position, exempelvis i en ladugård.

Genom att analysera djurens individuella aktivitet och förstå deras beteenden kan övervakningssystemet utvecklas till att bli ett stöd för välfärdsbeslut. 

Källa: Umeå Universitet

22 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng