Nu slopar Microsoft lösenorden

Microsoft, Lösenord, Säkerhet, Ett Ritat Fingeravtryck I Närbild

Microsoft gör det möjligt för alla sina användare att ta bort sina lösenord och ersätta det med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Enligt Microsoft är det ett avsevärt säkrare sätt att logga in på.

– Ett lösenordslöst användarkonto minskar risken för phishing- och lösenordsattacker, står det när du som användare klickar in dig för att ta bort ditt lösenord för ditt Microsoft-konto.

– Du har utökat säkerheten för ditt konto och förbättrat sättet du loggar in på, genom att ta bort ditt lösenord, säger tjänsten när du är klar.

Svaga och jobbiga

Microsoft har under ett par års tid påtalat svagheten med lösenord, som användaren lätt glömmer, och som är förhållandevis lätta för hackare att kapa. Sedan mars har bolagskunder kunnat använda tjänsten, som alltså nu blir fri för alla.

Enligt Microsoft använder nästan 100 procent av medarbetare på det egna bolaget tjänsten.  

– Lösenord är oerhört jobbiga att skapa och minnas vilken plattform som har vilket lösenord. Det finns en förväntan att vi ska skapa komplexa och unika lösenord, komma ihåg dem och ändra dem ofta, men ingen gillar att göra det, skriver Vasu Jakkal, scurity vice-president på Microsoft.

Logga in med fingeravtryck

För att komma åt Microsoft-tjänster på en PC skriver du in en pinkod som du själv bestämmer. Genom att koppla din telefon mot din dator, ombeds du att på din telefon autentisera dig med ditt fingeravtryck, eller ansiktsigenkänning. Skulle den specifika telefonen försvinna finns det backup-sätt att logga in, till exempel via mejlkoder.

– Det är ett ganska modigt steg från Microsoft. Det handlar ju inte bara om att logga in på sin dator, utan det innebär ju åtkomst till viktiga tjänster och databaser i molnet också, säger Alan Woodward, professor vid University of Surrey och en del i ett forskarlag som undersöker lösenordslösa autentiseringsformer.

Källa: BBC

16 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng