Gartner: Så blir dina möten framöver

Hemarbete Från Soffan

Nästan 80 procent av alla företagsanställda använder numera digitala samarbetsverktyg, en ökning med 44 procent sedan 2019. Samtidigt är numera endast 33 procent av alla möten fysiska, och utvecklingen är bara i sin linda. 

Samarbetsverktyg har fått en förnyad betydelse som en följd av deras roll att säkra produktiviteten hos grupper som börjat jobba på distans. Samarbetsverktyg och produktivitetstekniker kommer att få en ännu mer central roll i organisationerna, då allt fler planerar att arbeta enligt en hybridmodell, säger Christopher Trueman, analytiker på Gartner.

2019 använde drygt hälften av anställda samarbetsverktyg, nu ligger siffran på 79 procent, enligt en ny undersökning från Gartner.

Speciellt populära är diverse möteslösningar. Under 2019 uppgav anställda att 63 procent av deras möten var fysiska, en siffra som nu sjunkit till 33 procent.

Och utvecklingen lär fortsätta. Gartner tror att endast en fjärdedel av alla möten 2024 kommer vara fysiska.

– När it-chefer förbereder sig för olika sorters möten kommer det bli viktigt att de säkerställer ett bra samarbete, och att verktyg och resurser blir tillgängliga för alla mötesdeltagare, oberoende av var de befinner sig. Molnbaserade möteslösningar kan stödja det genom att integrera tekniker såsom whiteboards, bra chattfunktioner samt inspelnings- oh transkriptionsmöjligheter, säger Christopher Trueman. 

I undersökningen tillfrågades över 10 000 heltidsanställda på företag i USA, Europa och Asien. 

Källa: Gartner

7 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng