Fler digitala brevlådor under pandemin

Digital Brevlåda, Myndighet, Digg, Brev I Brevlådor I Lägenhetshus

Nästan fem miljoner av svenskar över 18 år tar idag emot sin post från myndigheter digitalt. En starkt bidragande orsak till den snabba ökningen är de digitala vaccinationsbevisen.

– De årliga deklarationskampanjerna och det nu nedladdningsbara covidbeviset har varit starkt bidragande till den ökande användningen, säger Anna Ågren, leveransledare för Digital post och e-handel på Myndigheten för digital förvaltning, Digg.

300 000 anslutna under sommaren

Bara under sommaren skaffade sig över 300 000 svenskar en digital brevlåda, och flest digitala brevlådor finns i de yngre åldersgrupperna. Men sedan e-tjänst blivit tillgänglig har även användningen hos personer över 50 år ökat betydligt.

Bland offentliga aktörer är idag totalt 57 myndigheter, 110 kommuner, 8 kommunalförbund och 12 regioner anslutna i en digital brevlåde-infrastruktur. Det kan handla om till exempel Kivra eller den statliga brevlådan Min myndighetspost.  

– Att välja en digital brevlåda är det säkraste alternativet en mottagare kan välja för sin post från det offentliga. I samma stund som posten går iväg, visas den i den digitala brevlådan. För att logga in och läsa krävs e-legitimation. Det gör att ingen obehörig kan öppna posten utan din vetskap. Med digital myndighetspost sparar vi även skattepengar, som kan användas till annat än till papper, porto och distribution. Det bidrar till ökad hållbarhet både för samhället och för miljön, säger Anna Ågren.

Källa: DIGG

23 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng