FBI varnar livsmedelsbranschen för ransomware

Cyberattacker, Livsmedel, Grönt Vete På Fält

FBI har tagit emot ett stort antal ransomware-attacker där mottagarna har varit stora och små lantbrukare. Nu manar den amerikanska polismyndigheten till proaktiva åtgärder för att förhindra samhällsfara. 

– Ransomware kan ha inverkan på hela sektorn, från små lantbrukare till stora producenter, leverantörer, livsmedelsaktörer och restauranger. Cyberkriminella kan utnyttja svagheter i nätverket i en sektor som blir mer och mer beroende på smart teknik i form av kontrollsystem och automatiserade IoT-system, skriver FBI i ett varningsmeddelande.

Ökande attacker

Under våren drabbades köttproducenten JBS av en cyberattack som påverkade produktionen och som kostade JBS miljontals dollar. Men det egentligen bara en av många attacker som liknande verksamheter har drabbats av den senaste tiden. Samtidigt som industrin uppgraderar sina produktionsmedel till uppkopplade IoT-system och smartare teknik, har attackerna ökat för både stora och små bolag.

De stora bolagen blir attackerade eftersom de är mer benägna att betala lösensummorna. JBS valde till exempel att betala 11 miljoner dollar till gruppen REvil. De små bolagen därför att de vanligtvis inte har tillräcklig säkerhet för sina lösningar.

FBI skriver också att de 50-80 procent av de som betalar en lösensumma blir attackerade igen.

CISA, Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, har också de nyligen uttalat sig och bett företag och organisationer att vara särskilt vaksamma under ledigheter och röda dagar eftersom många attacker har ägt rum vid dessa tillfällen under 2021.

Källa: ZDNet

6 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng