FBI varnar för bedrägeri i kärlek och kryptovaluta

Romansbedrägerier960640

Kärleksbedrägerier på nätet med koppling till kryptovaluta blir allt vanligare. Mellan 1 januari och 31 juli 2021 stals summor på uppemot 133 miljoner dollar och nu varnar FBI för tillvägagångssättet. 

Under perioden 1 januari-31 juli 2021 har över 1 800 anmälningar rörande romansbedrägerier skickats till FBI Internet Crime Complaint Center. 

Bedragarens initiala kontakt tas vanligtvis via dejtingappar och andra sociala medier. 

Enligt FBI vinner först bedragaren offrets förtroende och hävdar sen att hen har kunskap om kryptovalutoinvesteringar eller andra handelsmöjligheter som kan resultera i stora vinster.

 Efter att offret investerat ett initialt belopp och ser en påstådd vinst tillåter bedragaren offret att ta ut en liten summa pengar, vilket stärker förtroendet ytterligare. Därefter instruerar bedragarna offret att investera större belopp, ofta med hänvisningen att det är viktigt att agera snabbt. När offret vill ta ut pengar igen hittar bedragarna på skäl till varför det inte är möjligt. 

Analysföretaget Comparitech menar att det stals pengar kopplat till romansbedrägerier på upp till 304 miljoner dollar 2020. Majoriteten av offren är kvinnor över 50. 

 Och med tanke på att äldrebedrägerier är underrapporterade så är siffrorna sannolikt mycket högre, säger Paul Bischoff på Comparitech.

Källa: ZDnet

20 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng