EU kräver standard för laddare till nästa år

Eu, Lag, Röda Usb C Laddare

För att minimera it-avfall föreslår EU-kommissionen att samtliga laddare som säljs i unionen måste vara USB-C. Men Apple menar att beslutet kommer att hämma innovation.

– Vi har gett industrin gott om tid för att komma fram till sina egna lösningar. Nu är det hög tid för lagkrav om en gemensam laddare. Det här är en viktig seger för våra konsumenter och för miljön och ligger i linje med våra digitala och gröna ambitioner, säger Margrethe Vestager, vicepresident för EU-kommissionen.

EU-kommissionens förslag kommer från den resolution som Europaparlamentet tog fram förra året, och skulle skulle innebära att ett stort antal av våra mobila enheter, som telefoner, plattor, kameror, hörlurar och högtalare, samtliga skulle gå att ladda med en USB-C-laddare.

Från tre till en

För bara drygt tio år sedan fanns drygt 30 olika laddningssladdar. Idag handlar det framförallt om tre stycken: USB-C, USB micro-B, och Apples laddare som kallas för Lightning connector.

Många politiker på EU-nivå har argumenterat för en gemensam standard under en längre tid, och undersökningar från kommissionen räknar med att oanvända laddare genererar 11 000 ton avfall varje år.  

Det kan ta år innan lagförslaget får någon effekt, eftersom det ska debatteras både i EU-parlamentet och inom respektive land. Till år 2022 hoppas kommissionen ha ett förslag på plats som sedan både länder och producenter har två år på sig att implementera.

– Att ha en standard-laddare vore en seger sunt förnuft i konsumenters ögon, säger Ben Wood, analytiker på marknads- och analysbolaget CCS Insight.

Apple bekymrade

Bland dagens producenter är det framförallt Apple som sticker ut med sin unika laddartyp.

– Vi är fortsatt bekymrade över att en sådan här strikt reglering med bara en typ av laddare kommer att hämma snarare än uppmuntra innovation, vilket i sin tur kommer att drabba konsumenter i Europa och hela världen, säger en talesperson för Apple.

Samtidigt har de senaste Ipadsen och Macbooksen redan idag USB-C. Vidare har Apple sagt att bolagets mål är att alla deras enheter och användningen av dem koldioxidneutral till år 2030.

Källa: BBC

24 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng