Energi- och oljebolag betalar oftast vid ransomware

Energibolag Betalar Lösensumma Vid Ransomware

Allt eftersom ransomwareattacker ökar blir det tydligare vilka branscher som är mest villiga att betala lösensummor. Industriföretag är minst betalningsvilliga medan energi- och oljebolag betalar ut mest frekvent, visar en ny studie. 

Mindre än var femte företag inom tillverkande industri, närmare bestämt 19 procent, uppger att de betalat lösensummor efter att ha utsatts för en ransomwareattack. Det globala genomsnittet ligger på 32 procent. Mest betalningsvilliga är energi- och oljebolag där 43 procent uppger att betalat angriparna. 

Siffrorna kommer från en studie av säkerhetsföretaget Sophos och omfattar angrepp under år 2020. Studien visar även att industriföretag är de som oftast kunnat återskapa data som krypterats vid attacker. 68 procent av företagen har lyckats med detta. Snittet bland samtliga branscher är här 57 procent.

Utpressning istället för kryptering

Att industriföretag lyckats hantera attacker med hjälp av backup-lösningar kan dock ha fått andra konsekvenser. Sektorn är nämligen hårdast drabbad av attacker som bygger på utpressning istället för datakryptering. I nio procent av angreppen mot industrin har utpressning använts, där man hotar med att sprida stulen data om en lösensumma inte betalas in.

– Som vi redan vet är cyberkriminella opportunister och skickliga på att finna nya sätt att få betalt. Här ser vi hur de hittat en angreppsvinkel som går förbi industriföretagens goda förmåga att återskapa data med hjälp av sin backup. Det är också en påminnelse om att företag inte bara kan förlita sig på backup-lösningar. Backup är fortfarande mycket viktigt men den behöver kombineras med antiransomware-teknik och mänsklig expertis som kan minska effekterna av dagens avancerade cyberangrepp, säger Per Söderqvist, säkerhetsexpert på Sophos.

Källa: Sophos

29 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng