Bättre hybridjobb med Microsoft och Linkedin

Microsoft Och Linkedin

Satya Nadella, vd på Microsoft, och Ryan Roslansky, vd på Linkedin.

Microsoft vill möta framtidens hybridarbete med intelligenta kameror i Teams, ett smartare Powerpoint och ytterligare ett antal nya lösningar som ska öka inkluderingen på distans. Linkedin gör det också lättare för arbetsgivare och arbetstagare att visa upp om de vill arbeta på kontoret, på distans eller i en hybridmodell. 

Det finns två nya megatrender, hybridparadoxen och den stora ombildningen. De här två trenderna ihop kan förändra våra arbetsplatser på ett sätt som vi inte sett på 100 år, säger Satya Nadella.

Microsoft och Linkedin bjöd in till ett liveevent med fokus på hybridarbete och dess betydelse för framtiden. Microsofts vd Satya Nadella och Linkedins vd Ryan Roslansky tar avstamp i Microsofts senaste Work Trend Index-rapport som visar att 73 procent av bolagets anställda vill ha möjlighet att fortsätta arbeta på distans, samtidigt som 67 procent vill träffa sina kollegor mer.

Det är en hybridparadox där många medarbetare vill jobba både på kontoret och hemma. Och vår nya data visar att det inte finns någon metod för hybridarbete som passar alla, eftersom medarbetarnas förväntningar fortsätter att förändras. Det enda sättet för organisationer att lösa denna komplexitet är att anamma flexibilitet i hela sin verksamhetsmodell, säger Satya Nadella. 

Nyheter för bättre hybridarbete

Ett problem med personer som arbetar mycket på distans är att de lätt kan känna sig utanför. Microsoft vill nu med ett gäng nya lösningar få hemarbetare att istället känna sig mer inkluderade. En del i detta är kategorin intelligent cameras i Teams Rooms, som innefattar AI-driven talspårning så att kameror i rummet med hjälp av ljud, ansiktsrörelser och gester kan upptäcka vem i rummet som talar och sedan rikta in sig på talaren. Dessutom tillkommer användarigenkänning som identifierar och visar profilnamnet för registrerade användare i videofönstret. Nyheterna rullas ut som uppdateringar under nästa år.

En annan ny funktion i Outlook plockar upp information om när och var du och dina kollegor arbetar och hur ni kommer att delta i möten. Med den nya RSVP-funktionen (Respond to an invite) kan du ange om du kommer delta i ett möte på plats eller digitalt. På så sätt ska mötesplanerare kunna förbereda och boka ett passande rum. Den här nya funktionen rullas ut i början av 2022.

Cameo

Cameo integrerar kameran från Teams in i din presentation.

Cameo är en ny Powerpoint-upplevelse som integrerar din kamera från Teams-mötet in i din presentation. Cameo erbjuder layoutrekommendationer och du kan själv anpassa hur och var din video ska visas på Powerpoint-bilderna. Cameo rullas också ut i början av 2022.

Samma tid blir även Speaker Coach tillgängligt, en funktion med vissa beröringspunkter till Cameo. Speaker Coach nyttjar AI för att komma med tips om din takt när du kör en Powerpoint-presentation, coachen meddelar dig även ifall du avbryter någon och påminner dig att stämma av med din publik.

Skärmbild 2021 09 10 141916

När Teams kommer till Apple Carplay kan du ha möten i bilen.

Under de kommande månaderna blir även Lighting Corrections tillgängligt, vilket är en automatisk funktion som ska korrigera svagt ljus så att du syns bättre i dina möten. Nu i september kommer även Teams till Apple Carplay, vilket gör att du kan ansluta till möten i bilen och ringa in med hjälp av Siri.

Linkedins fokus på värderingar

Men det är inte bara Microsoft som kommer med nya funktioner för den hybrida arbetsplatsen, även Linkedin försöker anamma det nya normala. Ryan Roslansky menar att det just nu finns miljontals anställda som omvärderar sina arbetssituationer, och det är här som den stora ombildningen kommer in.

Det finns globalt hundratals miljoner anställda som arbetat på ett annorlunda sätt de senaste 18 månaderna. De omprövar nu sina värderingar gällande inte bara hur och var de arbetar utan även varför de arbetar. Att anställda även funderar över varför gör att det kommer hända mycket på arbetsmarknader i världen framöver. Över tid kommer det landa bra då det kan bli så att anställdas värderingar stämmer bättre överens med arbetsgivarens. Det kan också skapa mer effektiva företag och mer flexibilitet för anställda, men det kommer ta tid att nå dit. 

På Linkedin gör vi det nu möjligt för företag att visa upp hur de arbetar, om de kör hemifrån, på plats eller hybrid. Även personer som söker jobb kan på ett enklare sätt visa upp vad som är viktigast för dem i sina potentiella nya roller, och de kan även meddela varifrån de vill arbeta, säger Ryan Roslansky. 

För att kunna möta den hybrida framtiden på ett så lyckat sätt som möjligt krävs det att chefer visar empati och tillit, menar Satya Nadella.

Flexibilitet är vad människor önskar, men chefer måste kunna urskilja den flexibiliteten och verkligen komma i kontakt med de människor som de leder. I det nya arbetslivet är tillit den nya valutan.

10 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng