Varning för Messenger-bedrägeri

Bedrägeri Messenger

Såhär kan det se ut när bluffkonversationen inleds.

Ett phishing-bedrägeri blir allt vanligare på Messenger. Du luras att det är en Facebook-vän du chattar med, men i själva verket är det en bedragare som vill åt dina personuppgifter, ditt telefonnummer och Facebook-konto. 

Bedrägeriet startar med att en vän på Facebook, utan att veta om det, ber dig att skicka ditt telefonnummer. När du har gjort det skriver bedragaren att du är med i en tävling, och att det snart kommer ett sms med en verifieringskod som bedragaren vill få skickad tillbaka till sig.

Skickar du verifieringskoden hänvisas du sedan till en webbsida där du vunnit tävlingen och du ska fylla i ditt personnummer för att få vinsten hemskickad till dig. 

Microsoftteams Image (1)

Såhär kan konversationen fortsätta när bedragaren försöker få dig att lämna ut en verifieringskod.

Via det här tillvägagångssättet kommer bedragaren över ditt telefonnummer, personnummer och Facebook-konto, vilket möjliggör vidare brottslighet och fler offer. Om du blir utsatt för bedrägeriet, ta kontakt med vännen du fått meddelandet från och meddela personen att någon använder dennes konto i bedrägerisyfte. Du ska inte lämna ut telefonnummer, personnummer eller verifieringskoder till någon som ber om det.

Bedrägeriförsöken har sedan tidigare förekommit i framförallt Danmark, men ser ut att ha fått ett uppsving och blivit allt vanligare den senaste tiden.

Källa: Säkerhetskollen, Voister

19 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng