Teslas humanoida robot ska utföra farliga jobb

Tesla, Tesla Bot, Man Med Sele Ska Gå Och Göra Något Halvfarligt Byggjobb

Tesla utvecklar en humanoid robot som ska kunna utföra fysiska arbetsuppgifter som anses för farliga för människor. Under nästa år kan Tesla Bot finnas som prototyp.

– Den kommer att börja med att arbeta med sådant som är tråkigt, repetitivt eller farligt. Alltså arbete som folk skulle gilla minst att göra, säger Elon Musik på Teslas AI-dag.

Prototyp nästa år

Elon Musks förhoppning är att roboten ska spela en stor roll i framtiden, och därmed göra fysiska arbetsuppgifter som är tråkiga eller ansträngande till ett val snarare än ett måste. Än så länge är roboten i första hand en idé och ritning och en prototyp skulle kunna vara klar till nästa år. Men en del är redan skeptiska, inte minst eftersom Elon Musk ofta missar sina egna deadlines. 

– Tesla är nog världens största robottillverkare redan eftersom semi-självkörande bilar är som robotar med hjul. Det låter rimligt att använda samma upplägg för en humanoid, säger Elon Musk.

En Tesla bot kommer att vara 1,76 meter lång, väga strax under 60 kilo och kommer kunna ta sig fram runt 8 kilometer i timmen och bära drygt 20 kg. Ansiktet kommer vara en skärm som visar information. 

Tesla, Tesla Bot I 3D

Tesla Bot.

– Kommer du att kunna prata med den och säga ”snälla, ta den skruven och skruva i bilen här” eller ”gå till affären och köp följande varor”? Jag tror vi kan åstadkomma det, säger Elon Musk.

Lär sig av omgivning

Roboten kommer att utrustas med samma chips som finns i Teslas bilar, och kommer precis som bilarna att utrustas med åtta olika kameror i olika riktningar, precis som en Tesla. Roboten kommer också vara förberedd med en sorts automatiserad inlärning beroende på sin omgivning och därmed kunna lära sig mer och mer avancerade arbetsuppgifter.  

Elon Musk är en av dem som varnat för att vi människor måste vara varsamma kring hur vi utveckla AI och robotar så att vi inte riskerar att de skadar oss på olika sätt.

– Vi hoppas att vi slipper se den här roboten i en dystopisk scifi-film, säger han.

23 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Tesla

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng