Stark tillväxt i Europa – trots komponentbrist

Pc Butik Datorer På Rad

Pc-försäljningen i Västeuropa ökade med 3 procent under Q2 2021 gentemot samma period förra året. Detta trots rekordhöga siffror Q2 2020 och en fortsatt komponentbrist.

Västeuropa har gått in i ett nytt normalläge, med en snabbt digitaliserad värld, vilket återspeglas i de starka siffrorna. Hade utbudsproblemen varit lösta så hade vi kunnat se en ännu starkare pc-marknad, säger Trang Pham, analytiker på Canalys.

Störst leverantör är Lenovo som har en marknadsandel på 27 procent, HP är tvåa på 24 procent. Därefter kommer ett litet gap ned till Dell (14 procent), Acer (10 procent) och Apple (9 procent).

Sammanlagt såldes 15 miljoner enheter i Västeuropa, vilket innebär en 3-procentig ökning jämfört med Q2 2020. En ökning som kan anses blygsam men som enligt Canalys ska sättas i sammanhanget att fjolårets resultat var väldigt positivt. Q2 2020 var nämligen den första månaden som kunde påvisa en accelererande efterfrågan på grund av covid-19.

Komponentbristen fortsätter dock att hämma marknaden och hålla nere tillväxten.

Canalys har också sammanställt marknadsresultaten gällande plattor. Här är Apple med sina ipads etta på marknaden, företaget har under Q2 2021 ökat sin försäljning med 73 procent jämfört med Q2 2020. Nu har man marknadsandelar på 36 procent.

Tvåa placerar sig Lenovo som ökat sin försäljning med 87 procent och som nu har 20 procent av marknaden, följt av Samsung 18 procent, Huawei 8 procent, och Amazon 6 procent. 

Surfplattor används inte bara för underhållning längre utan är numera ett billigt alternativ till datorer gällande distansarbete- och utbildning. Speciellt populära är de hos studenter med grundläggande tekniska behov, säger Trang Pham.

Källa: Canalys

25 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng