Skärmen som inte reflekterar ljus

Nano, Skärm, Blål, Rosa Och Gul Färg I Suddig Blandning

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har utvecklat ett elektroniskt papper som drivs av ljusenergi från sin omgivning. Ett första användningsområde är reflexiva datorskärmar som inte speglas i sin omgivning.

– För att reflektiva skärmar ska kunna få ett ordentligt genombrott och kunna konkurrera med de energikrävande digitala skärmar som vi använder i dag, måste bilder och färger återges med samma höga kvalitet. Vi vill visa hur tekniken kan användas och göra den intressant för marknaden, säger Marika Gugole, doktorand vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Tunn nanostruktur

Den reflexiva, tunna ytan är tunt som ett papper och består av en nanostruktur med volframtrioxid som tillsammans med guld och platina ger pappret förmågan att ändra färg. En av skillnaderna mot tidigare sådana här elektroniskt papper är att det som gör materialet elektriskt ledande sitter på baksidan, vilket bidragit till att det blir bättre kvalitet på färgerna.

– Vårt främsta mål när vi utvecklar reflektiva skärmar, eller elektroniskt papper, är att hitta hållbara lösningar och spara energi. Energiförbrukningen blir nästan noll eftersom vi helt enkelt utnyttjar omgivningens ljus, säger forskningsledaren Andreas Dahlin, biträdande professor vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

A56e56c7e60c67dd 800X800ar

Det tunna, elektroniska pappret.

Redo på månader

Miljön kan alltså vara en uppenbar vinnare ifall framtidens skärmar skulle vara uppbyggda med sådana här papper. Dessutom är de mycket snällare för ögonen. Idag finns produkter med liknande material, men bara i svart och vitt. Och för alla de som har tyckt om att kunna sitta ute och arbeta när vädret tillåtit, kommer alltså det irriterande speglandet i skärmen kunna vara ett minne blott.

– En stor industriaktör med rätt teknisk kompetens skulle i princip kunna börja utveckla en produkt med den nya tekniken inom ett par månader, säger Anderas Dahlin.

Källa: Chalmers tekniska högskola

25 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng