Ny teknik vattnar gräset i Helsingborg

Sensor, Iot, Helsingborg, Grönt Gräs Med Daggdroppar

Genom ett unikt IoT-system får gräset i Ångfärjeparken i Helsingborg vatten under marken. Kommunen sparar både tid och pengar samtidigt som gräsmattan blir grönare.

─ Det är spännande att testa helt nya tekniker, men samtidigt ligger det helt i linje med Helsingborgs stads värderingar våga, testa och göra. Det är så vi utvecklar vår stad till det bättre, säger Elisabeth Möllerström, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Vatten i molnet

Bevattningssystemet består av sensorer under gräsmattan som mäter fukten i gräsmattans sandunderlag. IoT-lösningen är kopplad till molnet dit datan skickas och där de som sköter gräsmattan kan hämta upp informationen via en app för att se om något behöver justeras.

─ De tekniska fördelarna i detta projekt är att de som sköter gräset får en väldigt bra kontroll över de viktigaste parametrarna som påverkar gräset under hela året. Alltifrån temperaturen i marken till näringen. Arbetet blir mer effektivt, säger Andréas Hall, utvecklingsingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Sparar tid och pengar

Systemet kräver mindre än en sjättedel mot det vatten som skulle krävas för en liknande gräsmatta med ett vanligt bevattningssystem, och det sker inget läckage av näringsämnen eller andra medel ut till den närliggande miljön.  

Självbevattnande Gräsmatta Ångfärjeparken

Den gröna gräsmattan i Ångfärjeparken i Helsingborg.

─ Det finns bara vinnare här. Tid och pengar sparas i form av drift- och underhåll och gräsmattan blir grönare, finare och friskare. Dessutom vattnas gräsmattan under tiden folk vistas på den, säger Kristoffer Axelsson, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.

Källa: Helsingborg

27 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Helsingborgs stad

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng