Ny forskning ska göra elnätet säkrare

Skövde, Elnät, Säkerhet, En Elstolpe Från Insidan Och Himmel

Forskare vid Högskolan i Skövde har utvecklat ett verktyg som ska göra elnätet motståndskraftigare mot cyberattacker. Verktyget har testats på Skövde Energi med lyckat resultat.

– För oss är det väldigt viktigt att samarbeta med Högskolan i Skövdes forskare. Lösningarna med automatiserad diagnostik av styrsystems it-säkerhet skulle kunna vara ett bra komplement i vårt säkerhetsarbete, säger Mathias Mellberg, it-ansvarig på Skövde Energi.

Majoriteten av alla viktiga samhällsfunktioner är beroende av ett fungerande elnät. Och eftersom elnäten idag är digitala på många sätt, skulle allt från sjukvård till kommunikation mer eller mindre kunna slås ut helt om elnät och elsystem drabbades av it-attacker.

Skyddar både it och OT

Forskare vid Högskolan i Skövde har därför arbetat med att utveckla ett sorts säkerhetssystem som kan skydda både it- och OT-system, och som nu testas i samarbete med Skövde Energi och Skövde kommun.

Lösningen kan bland annat räkna på vad en cyberattack skulle innebära för elförsörjningen till privatpersoner, sjukhus och andra offentliga institutioner som skolor.

– Verktyget vi tar fram ska stödja beslutsfattare genom att automatiskt skapa uppdaterade rapporter om sårbarheter, som en värmekarta som visar hotpunkterna med de största riskerna i företagets it-nätverk. De metoder vi utvecklat har visat sig vara mycket relevanta för kommunala elnätsföretag och nu ska några fler justeringar till för att omvandla det till en pålitlig och användarvänlig tjänst för it-säkerhetsexperter, säger Manfred Jeusfeld, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Forsknings- och testprojektet har finansierats av bland annat Vinnova.

Källa: Högskolan i Skövde

17 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng