Google vill sänka lönen för hemarbetare

Kvinna Arbetar Hemifrån

Anställda på Google, som efter pandemin avstår från att pendla till jobbet, kan komma att få sänkt lön. Särskilt drabbade är medarbetare som annars långpendlar till kontoren i New York eller San Francisco-området.

Medarbetare som slutar pendla till kontoret kan få stora lönesänkningar. De som tidigare har långpendlat till Googles kontor i New York kan få en 15-procentig löneminskning och för San Francisco-området kan löneskillnaden vara upp till 25 procent, enligt Reuters som hänvisar till Googles interna löneuträknare. 

Andra stora bolag, såsom Twitter och Facebook, använder sedan tidigare en metod där distansarbetares lön definieras beroende på var de bor. Bor du i ett område med dyra huspriser och flyttar till ett billigare område, kan även lönen sjunka. 

Men nu kan Google ta det ett steg längre, det vill säga att du inte behöver flytta för att lönen sänks, utan det räcker med att du slutar pendla till jobbet och arbetar merparten av tiden på distans. 

– Våra ersättningsnivåer har alltid bestämts utifrån plats och vi betalar alltid de högsta marknadslönerna beroende på var en anställd arbetar från, säger en talesperson för Google.

Noterbart är dock att anställda som bor i samma stad som kontoret är beläget inte kommer att få sin lön sänkt om de fortsätter att arbeta hemifrån. 

Det är dock föga troligt att det här är något som skulle kunna få fäste i Sverige, i alla fall enligt Ia Hamn, central ombudsman på Unionen. 

– Våra kollektivavtal tillåter inte det överhuvudtaget. Och utan kollektivavtal kan arbetsgivare ändå inte ensidigt förändra villkor. 

Källa: Reuters, Kollega.se

20 augusti 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng