WHO varnar: AI utvecklad för rika länder är en risk

Who, Ai, Svart Flicka Tittar Ut Genom Svarta Persienner

AI som utvecklas inom vård och hälsa i rika länder kan vara en risk om den används utanför sitt utvecklingsområde. Enligt en ny rapport från WHO krävs ett mer ansvarsfullt förhållningssätt.

– AI-system måste utvecklas noggrant för att återspegla socioekonomiska förhållanden och hur sjukvården ser ut. System som primärt baseras på data från individer i höginkomstländer kanske inte fungerar lika bra för individer i länder med mer utbredd låg- eller medelinkomst, skriver WHO i sin rapport Ethics and governance of artificial intelligence for health.

 AI inom vårdsektorn

Rapporten från WHO är framtagen av forskare och experter inom etik, digitalisering, juridik och mänskliga rättigheter, och dess största fokus ligger på användningen av AI inom sjukvårdssektorn.

Experterna menar att det finns stor potential i hur AI kan användas inom alltifrån diagnostik, intensivvård och medicinutveckling till att få en överblick över virusspridning och som verktyg för att hjälpa till att styra hela sjukvårdssystemet.

Risk när beslut flyttas

Men samtidigt menar de att det finns en risk att beslutsfattning som går från människa till maskin, minskar den mänskliga autonomin och kan innebära att sjukvårdstjänster levereras och används oreglerat i sammanhang som de inte är optimerade för. Därför måste människors bästa alltid vara i centrum under utveckling och driftsättning.

Transparens och autonomi 

I rapporten utvecklar experterna sex olika principer som kan användas av myndigheter, regeringar och företag världen över för AI-utveckling. Det handlar bland annat om att ge människor rätt att bibehålla sin autonomi i vårdsammanhang, att det finns en transparens i all typ av AI-utveckling och att de som utvecklar det tar ansvar för detta, och att AI som utvecklas för att främja människors hälsa har inkludering och rättvisa i fokus.

– Precis som mycket annan ny teknik har AI en enorm potential att förbättra hälsan för miljontals människor över hela världen. Men precis som all teknik kan det också användas fel och göra mer skada än nytta. Den här viktiga nya rapporten är en värdefull guide för hur länder kan maximera nyttan med AI, samtidigt som risker och vanliga feltramp kan minimeras, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör.

Källa: ZDnet

 

30 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng