Smygtitt på nya Microsoft Windows 11

Microsoft, Windows 11, En Stationär Macdator Med Vit Bakgrund På Ett Tomt Skrivbord Framför Turkosta Tapeter

Nya Windows 11 väntas lanseras i slutet av juni, men redan nu finns det smakprov på hur operativsystemet kan komma att se ut. Bland annat väntas en ny startmeny.

En läcka, som först nådde den kinesiska sajten Baidu där en användare postade filmklipp och skärmdumpar, visar bland annat hur det nya användargränssnittet och hur startmenyn förväntas se ut.

Windows 11, Startmeny I Mitten

Nya Windows 11.

Ny startmeny

Den första, och kanske största, förändringen som användaren stöter på är den nya startmenyn som tillsammans med ikonerna i det som kallas taskbar, har centrerats till mitten. Överhuvudtaget verkar startmenyn vara en förenklad version av hur det ser ut i Windows 10. För den som vill och är van vid att ha startmenyn till vänster går det att flytta den dit.

Windows 11, Startmeny Till Vänster

Startmenyn till vänster.

Väl inne i startmenyn ser det ut som att Microsoft valt att återinföra det som kallas widgets, alltså små rutor med information som till exempel väder och nyheter.

Windows 11, Widgets I Startmenyn

Startmeny med widgets.

En annan ny look i Windows-fönstren är dels att kanterna kommer att vara rundade, dels att det finns en snabbfunktion för att sortera upp sina fönster till olika former av rutnät på skärmen.

Windows 11, Runda Kanter Och Rutnät

Rundade kanter och rutnätsfunktion.

Liknar Windows 10

Enligt inbitna Windows-kännare verkar inte skillnaden mellan Windows 10 och Windows 11 vara alltför stor. Det verkar dessutom som att många av de nya funktionerna och inslagen är hämtade från den nedlagda satsningen på det som skulle bli Windows 10X. Med det sagt har det ännu inte varit möjligt att testa alla funktioner i den läckta varianten, så det återstår att se mer exakt vilka skillnader det kommer att bli jämfört med Windows 10 när Windows 11 presenteras, vilket förväntas bli i slutet av juni.

Källa: The Verge

16 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, sdra_owen/Baidu

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng