Så kapas ditt Whatsapp-konto

Whatsapp Scam

Bedragare kapar Whatsapp-användares konton genom att påstå att de är en vän och frågar om säkerhetskod via SMS. Whatsapp ber nu användare att vara extra noggranna och aldrig ge ut lösenord till någon.

Du kan vara en måltavla för bedrägeriet om du mot förväntan får ett sms innehållandes en sexsiffrig Whatsapp-kod. Detta behövs vanligtvis när du sätter upp ett nytt konto eller när du loggar in från en ny enhet. Men om du inte har initierat den begäran kan det röra sig om en hackare som försöker logga in på ditt konto.

I nästa steg ber bedragaren dig om koden via ett Whatsapp-meddelande, oftast från en vän eller familjemedlems konto eftersom det kontot redan är hackat. Bedrägeriet har funnits i flera år men fortsätter att lura människor. På sociala medier berättar personer om sina upplevelser.

Jag fick ett whatsapp-meddelande från min vän som sade att hon blivit utlåst från sitt konto. Hon sade att hon av misstag skickat en säkerhetskod till min telefon istället för hennes, varpå hon frågade om jag kunde skicka över den. Jag gjorde det eftersom vi alla vet hur frustrerande it kan vara ibland och jag var mån om att hjälpa till. Men egentligen hade jag ju skickat koden till hackaren, säger en användare.

Med ett stulet konto kan hackaren skicka meddelanden till dina vänner och familj, fråga om pengar och liknande. Bedragaren får också tillgång till dina kontakters telefonnummer så att hen kan testa det sexsiffriga kod-tricket på fler offer. Han eller hon får även tillgång till dina chattar.

Whatsapp ber nu användare att:

  • Aldrig ge ut lösenord eller säkerhetskod till någon, inte ens vänner eller familj
  • Aktivera tvåstegsverifiering för extra skydd
  • Vara vaksamma ifall man får ett meddelande där någon ber om pengar. Ring personen och dubbelkolla så att allt står rätt till.

Källa: BBC

8 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng