Så hjälper Microsoft cancerpatienter

Microsoft, Cancer, Ett Hjärta I 3D Med Blodkroppar Runt Om

Microsoft i Sverige har utvecklat en tjänst som parar ihop cancerpatienter med kliniska studier runt om i världen. Förhoppningen är att det ska leda till fler relevanta behandlingar och knyta viktig forskning till Sverige.

– Sverige och Region Stockholm har som mål att vara världsledande inom life science och ett av målen är att bli bättre på att attrahera kliniska studier hit. Faktum att patienten själv hittar till studien i stället för tvärtom kommer också att vara avgörande för strategiska initiativ för Sverige som land och för att bygga nästa generations läkemedelsbolag, men framför allt skapa värde för patienten, säger Mathias Ekman, Director Industry Solutions inom Microsoft Western Europe.

Hitta rätt studie

Microsofts tjänst heter Clinical Trials Finder och bygger på en AI-mjukvara som gör det möjligt för cancerpatienter att söka upp pågående studier och matcha deras diagnos mot pågående kliniska studier som kan vara möjliga alternativ till den nuvarande behandlingen.

Mjukvaran har bland annat implementerats i appen War on cancer, som startats av tidigare cancerdrabbade Fabian Bolin, där det ska bli enkelt för användaren att navigera sig genom att svara på frågor, och därefter dela dessa studier med sin läkare.

I dagsläget är det bara tre procent av alla patienter som gör detta, trots att 70 procent ställer sig positiva, framförallt eftersom det är en komplex och tidskrävande process.

På sikt vill Microsoft integrera lösningen i MS Cloud for Healthcare.

– Vi är stolta och glada över den här lösningen och att vi som globalt bolag kan stötta lokal innovation. Vi har samarbetat med War On Cancer länge och tycker att det är extra kul att just de är först ut med att testa den här nya tekniken, säger Mathias Ekman Microsoft.

Källa: Microsoft

17 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng