Nyheterna i Windows 11

Windows11 Satya Nadella

Satya Nadella presenterar nyheterna i Windows 11. Till höger syns den nya, centrerade startmenyn.

Microsoft har visat upp nya Windows 11. Nyheterna är många, bland annat finns en ny startmeny och nytt aktivitetsfält, en widget-låda med din personligt utvalda information och Snap Groups som ska förenkla vid multitasking. Att uppdatera till Windows 11 är gratis och blir möjligt i slutet av året.

Operativsystem och enheter ska anpassas till våra behov, inte tvärtom. Därför gör vi det nu lättare för dig att ansluta till de personer, appar och innehåll du vill ha på alla enheter du vill ha, säger Satya Nadella, vd på Microsoft, under presentationen av Windows 11.

Windows har nu visat upp sitt nya operativsystem Windows 11 och nyheterna är många. En grundpelare är att operativsystemet i hög utsträckning ska kunna anpassas för både utvecklare och den breda användarskaran.

Gränssnittet är annorlunda mot tidigare, både grafiskt och funktionellt. Start-menyn visas nu centralt på skärmen istället för i vänster hörn. Även aktivitetsfältet är centrerat för att sätta användaren i centrum. Det går dock att flytta tillbaka det till vänster om så önskas. 

Windows11 Widgets

Widgetar kommer in från vänster och blir ditt personliga informations- och arbetsflöde.

Nytt är också widgets, en utfällbar yta som blir till ditt personliga informations- och arbetsflöde. Idag tar vi ofta upp telefonen för att kolla vädret, nyheter, aktiekurser eller andra notiser men det ska du numera kunna göra via widgets. Informationen från widgets baseras på AI. 

Nyheter för enklare arbete

Windows11 Snapgroups

Snap Groups-layouter syns i övre högra hörnet.

En arbetsfokuserad nyhet är Snap Groups som ska låta användaren konfigurera vilka fönster som ska synas samtidigt och i vilka konstellationer. Det går ut på att skapa olika layouter med dina appar och fönster så att att allt ska gå att se samtidigt. Du kan växla mellan dessa grupper och när du ansluter datorn till en extra extern skärm så hänger grupperna med.

Det senaste året då både arbete och utbildning till stor del fått bedrivas på distans har Teams spelat en stor roll för många. Med Windows 11 blir verktyget en del av operativsystemet vilket ska göra att kontakter och samtalsfunktioner blir en mer integrerad komponent.

Androidappar i Microsoft Store

Microsoft tar även in Androidappar till Windows 11. Dessa hittas i Microsoft Store och när de installerats återfinns de i operativsystemets startmeny. Microsoft Store får i sin tur ett ansiktslyft som ska göra det roligare att använda.

Även webbläsaren Edge får nya funktioner, bland annat rör det sig om lodräta flikar som ligger i en panel till vänster i webbläsarfönstret.

Microsoft säger också att Windows 11 är den säkraste Windows-versionen någonsin och att det är ett zero trust-redo operativsystem för att skydda data och åtkomst över enheter. 

Windows 11 kommer släppas som en kostnadsfri uppdatering i slutet av 2021. Redan i veckan släpper man en förhandsversion av operativsystemet till medlemmar i Windows Insider-programmet.

Idag är en viktig milstolpe i Windows historia. Det är början på en ny generation. Jag är exalterad över vad vi visat upp idag, och hur vi omprövar allt från operativsystemet i sig till webbläsaren Edge och Microsoft Store, säger Satya Nadella.

28 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng