Kroppskameror strider mot lagen

Imy, Kameraövervakning, En Tunnelbanevagn I Rörelse Sedd Från En Perrong

SL:s biljettkontrollanter får inte ha kroppskameror. Det bryter mot dataskyddsförordningen, konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, som utfärdar en sanktionsavgift mot SL på 16 miljoner kronor.

– I Stockholms kollektivtrafik reser flera hundra tusen personer dagligen. Den här tekniken med kontinuerlig inspelning innebär i praktiken att en stor mängd resenärer riskerar att övervakas med bild- och ljudinspelning, säger Jeanette Bladh Gustafson, jurist på IMY:s kameragrupp.

SL har utrustat sina biljetkontrollanter med kameror med syfte att bland annat dokumentera inträffade incidenter och säkerställa att det är rätt person som får böter för att ha åkt utan färdbevis. Inspelningen äger rum löpande under hela arbetspasset, och raderas en gång i minuten, om inte biljettkontrollanter trycker på en knapp som gör att det sparas.

Max 15 sekunder och inget ljud

Nu menar IMY att SL, Storstockholms Lokaltrafik, har brutit mot dataskyddsförordningen, och att den så kallade förinspelningen bör vara i max 15 sekunder, snarare än en minut. Dessutom ska det räcka med stillbilder för att konstatera att någon åkt utan färdbevis, och framförallt behövs inte ljudupptagning. IMY menar vidare att det faktum att bevakningen också innebär ljudupptagning inte har informerats tillräckligt.

– Det är allvarligt att SL inte informerar om att ljud spelas in eftersom resenärer i SL:s trafiknät inte rimligen kan förvänta sig att bli avlyssnade, säger Jeanette Bladh Gustafson.

Dessa sammantagna brister leder alltså till att IMY utfärdar en så kallad administrativ sanktionsavgift på 16 miljoner kronor.

Källa: IMY

21 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng