Kammarrätten: olaglig ansiktsigenkänning på skola

Imy, Ansiktsigenkänning, 15 Bilder På Tonåringar I Ett Rutnät
Den skola i Skellefteå som testade ansiktsigenkänning i syfte att registrera närvaro på elever, får inte heller rätt i kammarrätten. Ett av skälen är att samtycke inte kan anses ha lämnats frivilligt.

Den första sanktionsavgiften som Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, utfärdade sedan dataskyddsförordningen började tillämpas den 25 maj 2018, gick till Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå i augusti 2019.

Kammarrätt på IMY:s sida

Gymnasieskolan hade i ett pilotprojekt testat ansiktsigenkänning för att kontrollera närvaron för en grupp gymnasieelever. Men efter att dåvarande Datainspektionen granskat skolans användning av tekniken kom myndigheten fram till att Skellefteå överträtt flera av bestämmelserna inom ramarna för GDPR. Ett beslut som överklagades, men där nu Kammarrätten i Stockholm har gett rätt till IMY.

Domstolen konstaterar bland annat att det råder ojämlikhet mellan eleverna och den så kallade personuppgiftsansvarige. Därför anser domstolen att ett samtycke inte kan vara frivilligt och kan därför heller inte användas som juridisk grund. Gymnasienämnden har rätt att kontrollera uppgifter om elever närvaro, men inte genom användning av biometriska uppgifter med hjälp av ansiktsigenkänning.

Vidare anser Kammarrätten att Gymnasienämnden borde ha samrått med IMY om de juridiska förutsättningarna innan de påbörjade sin pilot.  

Källa: IMY

28 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng