Hälften av de som betalar hackas igen

Ransomware, Hackare, Dollarsedlar Som Upplöses

Åtta av tio företag som betalar vid en ransomeware-attack angrips igen en kort tid senare, och hälften av samma brottslingar. Samtidigt har antalet attacker ökat med 93 procent under det senaste året. 

– Fler företag behöver förstå att en betald lösensumma inte är någon garanti för full åtkomst till krypterade system. Det är heller inget skydd mot nya attacker, och ofta är det samma cyberkriminella som slår till igen. De företag som väljer att betala sina angripare, riskerar i själva verket ännu större problem. Det bästa skyddet är en förebyggande strategi för tidig upptäckt av hotande ransomware innan de skadar verksamheten, säger Leslie Wong, vd för it-säkerhetsföretag Cybereason i Asien och Stillahavsområdet, som ligger bakom rapporten om ransomeware-attacker.

Hackarna kommer igen

Cirka 80 procent av de företag som betalat en lösensumma för att komma åt sina system attackeras igen en kort tid senare. Många som betalat uppger att delar av deras data var skadad eller helt saknades. Dessutom uppger nästan hälften, 46 procent, att det är samma cyberbrottslingar som återkommer för ett nytt försök.

De företag som väljer att betala sina angripare, riskerar i själva verket ännu större problem.

Under de senaste månaderna har antalet ransomware-attacker i världen ökat med 20 procent, men ökningen är 93 procent jämfört med för ett år sedan. Utvecklingen går med andra ord snabbt åt fel håll.

Bäst att inte betala

Enligt uppskattningar från Cybersecurity Ventures kommer ransomware-attacker kosta världens företag 265 miljarder dollar om tio år. I år beräknades sådana attacker kosta 20 miljarder dollar, en ökning med 57 gånger från 2015. 

Därför är det inte konstigt att 81 procent av intervjupersonerna var mycket oroade över den här typen av angrepp, men många har också förberett sig för om det skulle hända. Det bästa skyddet är just en dataskydds- och återställningsstrategi, enligt experter på cybersäkerhet.  De avråder också från att betala lösen vid en första attack.

Rapporten bygger på svar från 263 it-säkerhetsansvariga på företag i bland annat Tyskland, Frankrike, USA, Storbritannien och Singapore.

 Källa: Cybereason

17 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng