G7-ländernas ransomware-krav på Ryssland

Moskva Katedral

G7-länderna har gått ihop och kräver att Ryssland hanterar sina cyberkriminella. Länderna har även fattat beslut om att gemensamt försöka bekämpa ransomware.

Vi har kommit överens om att vi ska samarbeta för att ta itu med cyberhot från statliga och icke-statliga aktörer såsom kriminella ransomware-nätverk, säger USA:s president Joe Biden.

G7-länderna har tillsammans skickat ut en varning till länder om att de kommer stå som ansvariga ifall de har ransomware-grupper inom sina nationsgränser utan att dessa försöker motarbetas.

Den informella gruppen, som består av Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA, har även beslutat att tillsammans bekämpa ransomware, vilket man beskriver som en global utmaning.

I uttalandet som kom under G7-mötet i England uppmanar gruppen även specifikt Ryssland att hantera personer och grupper som genomför ransomware-attacker och andra cyberbrott inifrån landet.

Många av de mest ökända ransomware-gängen misstänks operera inifrån Ryssland och konsensus bland cybersäkerhetsexperter är att ryska cyberkriminella tillåts utföra sina attacker, så länge attackerna inte riktar in sig på ryssar.

Källa: ZDnet

15 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng