Förvaltningsrätten: 5G-förbudet mot Huawei står fast

Kina Sverige Flaggor

Huaweis produkter förbjuds i det svenska 5G-nätet. Förvaltningsrätten har beslutat att avslå bolagets överklagan. Domstolen menar att radioanvändning kan komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används.

Ulrika Melin, Förvaltningsrättens ordförande, menar att det är kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten som skulle kunna få konsekvenser för svensk säkerhet.

Till exempel så skulle man kunna uppdatera mjukvara med en kod som inte fanns där från början. Och det skulle kunna bli leveransproblem med produkter av olika skäl.

Förra året beslutade Post och telestyrelsen, efter samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, att Huaweis produkter inte får användas i svenska 5G-nät. Huawei har överklagat besluten i två mål, men dessa har nu alltså avslagits.

Huawei menar att domen strider mot svensk och EU-rätt.

Vi respekterar domslutet, men är givetvis besvikna över att vi fortsätter stängas ute från den svenska 5G-marknaden. Huawei kommer nu att utvärdera och analysera domen, dess konsekvenser för Huaweis verksamhet i Sverige och hur vi på bästa sätt kan fortsätta att ta tillvara Huaweis och våra kunders rättigheter och verka för vår rätt att fortsätta vara del av den svenska marknaden, säger Kenneth Fredriksen, chef för Huaweis nordiska avdelning.

Huawei har möjligheten att vidare överklaga beslutet till Kammarrätten i Stockholm, vilket man uppges överväga att göra.

Källa: Förvaltningsrätten, Expressen

23 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng