EU ger klartecken för vaccinpass

Eu Röstar Ja Till Vaccinpass

EU-parlamentet har röstat igenom det så kallade vaccinpasset som ska användas för resande inom Europa. Gröna passet ska användas i Sverige från och med 1 juli och gälla ett år framåt.

Det här är ett stort kliv framåt mot att återfå den grundläggande friheten att kunna resa fritt i Europa, säger Abir Al-Sahlani, Centerpartiets ledamot i Bryssel.

Förslaget om vaccinpass röstades igenom med 546 röster för, 93 röster emot och 51 nedlagda röster. Passet kommer att ha en QR-kod och visas upp i id-kontrollen vid inresa till ett land.

Medlemsländerna kan dock fortsätta ha sina egna regler för inresande, något som Abir Al-Sahlani är mycket kritisk till.

Fullt vaccinerade medborgare kan fortfarande inte garanteras ett fritt resande, utan kan omfattas av karantän- eller testkrav.

Gröna passet kommer, utöver vaccinintyg, även innehålla information om tidigare infektion av covid-19 samt visa resultat för nytagna covidtest.

I Sverige ansvarar E-hälsomyndigheten för att utfärda det gröna passet. Varje region ansvarar för att rapportera in vaccinationer till det nationella vaccinationsregistret NVR. Har du en digital brevlåda kommer ditt vaccinpass dit.

E-hälsomyndigheten och Digg fortsätter sin samverkan och dialog med de vårdgivare som tillsammans med sina systemleverantörer planerar att tidigt ansluta till den digitala lösningen som de två myndigheterna utvecklar tillsammans.

Källa: DN, E-hälsomyndigheten

9 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng