Apples medarbetare vill inte tillbaka

Apple, Uppror, Kvinna Sitter Och Jobbar I Fåtölj Med Cool Matta Under Sig

Apple-anställda gör uppror mot ett mejl de fick i förra veckan där CEO Tim Cook skrev att alla skulle tillbaka till kontoret minst tre gånger i veckan från och med september. Nu vill medarbetare se en förändring i företagskulturen.

– Utan den inkludering som flexibilitet på arbetet bidrar till, känner många av oss att vi måste välja mellan antingen våra familjer, vårt välmående och att bli stärkta att göra en bra arbetsinsats, eller att vara en del av Apple, skriver de anställda i ett brev till Apples ledning.

Svaret kommer bara två dagar efter att ett mail signerat av CEO:n Tim Cook gått ut till alla medarbetare om att de behöver komma tillbaka till kontoret på måndagar, tisdagar och torsdagar, med start under hösten.

– Trots allt som vi har lyckats skapa under det senaste året, är sanningen den att det alltid har saknats något: vi, tillsammans. Videomöten har förstås minskat distansen mellan oss, men vissa saker kan de inte ersätta, skrev Tim Cook i sitt brev till Apples anställda i förra veckan.

2 800 Slack-medlemmar

Svaret till Tim Cook och ledningen, som utgår från en Slack-kanal med 2 800 medlemmar och som skrevs och justerades av ungefär 80 medarbetare, tar framförallt utgångspunkt i att många medarbetare har känt sig förbisedda i konversationer kring distansarbete. Exempel har ofta lyfts från ledningsnivå om hur många som saknar av att komma in till kontoret, medan exempel på dem som har uppskattat den hybrida arbetssituationen har uteblivit.

Apple hade en ganska strikt linje om att medarbetare skulle vara på kontoret innan pandemin, och till skillnad från Facebook och Twitter vill bolaget få arbetsstyrkan tillbaka till sina byggnader.

Upphovspersonerna till brevet menar däremot att, att omfamna distansarbete borde vara av högsta prioritet för bolaget.

– För att inkludering och mångfald ska fungera, måste vi komma ihåg hur olika vi alla är, och med dessa skillnader kommer olika behov och sätt att trivas och lyckas, skriver de.

Medarbetarnas uppmaningar

Nu uppmanar de Tim Cook och ledningen att tänka om på några punkter.

  • Att beslut kring distansarbete och plats-flexibelt arbete ska vara upp till varje enskilt team, på samma sätt som anställning av nya medarbetare är det idag.
  • En insikt i hur resande till och från kontoret påverkar klimatet och hur en permanent valfrihet skulle kunna minska miljöpåverkan.
  • Återkommande undersökningar på alla nivåer i bolaget om för- och nackdelarna med distansarbete.

8 juni 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng